maanantai 25. marraskuuta 2013

Tietokirjailija Mika Kulju veti tuvan täyteen Torniossa Senioreiden kirjastopäivänä pe 22.11.13

Mika Kulju
Torniolaiset seniorit ovat jo seitsemän vuoden ajan kokoontuneet kirjastoon kuukauden viimeisenä perjantaina viettämään Senioreiden kirjastopäivää. Perjantaina 2.11.2013 järjestetyn Senioripäivän kirjailijavieraana oli Tornion oma poika, Raumon kylän kasvatti Mika Kulju. Kulju kertoi Suomen sotahistoriaan liittyvistä kirjoistaan: Tornion maihinnousu, Raatteen tie – jäätynyt helvetti ja Lapin sota 1944–1945

   Kirjaston taidesali täyttyi ääriään myöten keskittyneesti luentoa seuranneista kuulijoista. Tilaisuuden osallistujat olivat ennen muuta seniori-ikäisiä, mutta joukossa oli myös muutamia nuoria, mikä ilahdutti sekä kirjailijaa että tilaisuuden järjestäjiä. 
Kuljun luennon jälkeen oli mahdollisuus tehdä kysymyksiä kirjailijalle sekä kommentoida tai kertoa omia kokemuksiaan Lapin sodan tapahtumista. Seniorit kertoivatkin omia mielenkiintoisia tarinoitaan ja kokemuksiaan sota-ajalta. Joidenkin oma, sukulaiset tai tuttavan talo oli poltettu. Jotkut olivat olleet evakossa ja jotkut sotalapsina. Kiinnostusta herättivät myös taistelupaikat, joissa Tornion kiivaimmat taistelut käytiin. Samoin tiedot Lapin sodassa kaatuneiden hautojen paikoista Torniossa sekä niihin haudatuista kiinnosti kuulijoita. 
  Mika Kulju totesi luentonsa päätteeksi, että Lapin sodan aika on vieläkin herkästi ihmisten mieliä koskettava ja tunteita herättävä jakso Suomen historiassa. Tähän ajatukseen pystyi yhtymään ja sen tunteen saattoi aistia Senioripäivän tilaisuudessa. Tilaisuuden päätteeksi kahviteltiin ja osallistujilla oli vielä mahdollisuus ostaa Kuljun teoksia ja jutella kirjailijan kanssa. Valitettavasti Mikan uusin kirja Lapin sota 1944–1945 oli loppuun myyty. Kirjailijan mukaan siitä on tulossa uusi painos aivan lähipäivinä, joten vielä onneksi sen ehtii hankkia vaikka joulupukin konttiin.

Senioreiden kirjastopäivän pääjärjestäjinä ovat Senioripiste ja Tornion kaupunginkirjasto. Tämänkertaisen tapahtuman järjestelyissä oli mukana myös Tornion kulttuuritoimisto. 

Kuvia tilaisuudesta


 Tietokirjailija Mika Kulju 

Tarkkaavaisia kuulijoita oli kokoontunut kirjaston taidesaliin tuvan täydeltä.


Ei kommentteja: