perjantai 28. helmikuuta 2014

SENIOREIDEN KIRJASTOPÄIVILTÄ PERJANTAINA 28.2.2014 - EILA ENBUSKE

Liukas kelikään ei haitannut kuulijoita saapumasta, kerran kuukaudessa järjestettäville Senioripäiville  Tornion kaupunginkirjaston taidesaliin.
Vieraana päivillä oli Lankojärvellä asuva Eila Enbuske,  joka räiskyvällä esitystavallaan suorastaan hurmasi yleisönsä meänkielisillä  runoilla ja tarinoillaan.

Hän luki otteita mm.  viimeisimmästä kirjastaan "Uusumin pääle"(2010) eli nimi  tarkoittanee jotain sellaista kuin "summan mutikassa."  "Suomennettuna" se  lienee sitä, että asioita tapahtuu,  tai tehdään vähän niinkuin tietämättä mitä tehdään.
 Hän kertoi mm. hauskan jutun nimenomaisesta kirjasta, ja tietysti meänkielellä. Siinä isäntä oli kirjoittanut viestin "vastakirjaan," vastakirjahan oli  kirja tai vihkonen johon asiakkaan ostokset kaupassa kirjattiin ylös. Isännän kirjoittama viesti kuului kutakuinkin näin:
"En laittanut rahaa vaimolle mukaan, kun ilmatkin on mitä on, ja jäätkin on heikot, mutta tulen kyllä pakkasten jälkeen maksamaan laskun." 
Juttu sai makeat naurut kuulijoitten keskuudessa.

Eila Enbusken kirjoissa on kirjoituksia elämästä yleensä,  ihmisen elämänkaaresta alusta loppuun, kokonaisuudessaan.  Kirjoista löytyy myös vanhoja lääkintäohjeita. Muistipa joku  Hotapulverit, Kamfertin- tipat , Thillmanin- tipat ja löytyihän sieltä moninainen määrä muitakin lääkkeitä, millä ihmiset lääkitsivät itseään tarpeen niin vaatiessa. 
Kirjoissa on  "resähtejä" eli reseptejä  mm.  ruoanlaittoon, verimakkaran teko on oikeinkin tarkoin selitettynä kirjassa "Kairoilta kuultuna." Myös vanhoista uskomuksista kerrotaan kirjassa "Uusumin pääle,"  esimerkkinä mainittakoon ohje siitä milloin saunavihdat kannattaa tehdä,  ylä- vaiko alakuun aikaan.

Lopuksi Enbukse lausui Annikki Kariniemen runon Tornionjokilaaksosta, runo "maalaa" jokilaakson maisemaa kauniisti, hän kertoi. Koskettava ja kaunis se olikin.

Niinkuin aina Senioripäivillä viimeiseksi juotiin kupponen kuumaa ja tietysti maittavan pullan kera.Eila Enbusken tuotantoa - Lapin kirjasto

Tilaisuuden järjesti: SenioriPiste/Tornion kaupunginkirjasto
Kuvia perjantain tilaisuudesta

YleisöäRäiskyvällä esitystavallaan Eila Enbuske hurmasi yleisönsä.

Kirjoja sai ostaa myös mukaanEi kommentteja: